Jedzenie indyjskie warszawa

Jedzenie indyjskie warszawa

Chociaż dużo zapachów oraz elementów kuchni nepalskiej można zdobyć w naszych sklepach, to jest wśród nich kilka specyficznych np. olej musztardowy, jaki jest najpopularniejszym tłuszczem dodawanym do potraw smażonych lub duszonych (w Polsce mało znany, chociaż bardzo dobry). Mieszanki przypraw zwane masalami dołączane do potraw pozwalają im doprawdy wyjątkowy smak. Niezwykle popularne i powszechnie używane są imbir, czosnek, cebula, a bazą wielu potraw jest ryż.

Narodową potrawą jest w Nepalu DAL BHAT. Jest to gotowany ryż (bhat) z zupą z soczewicy (lub innych warzyw strączkowych, dal) oraz mieszanką duszonych warzyw (curry), często również z dodatkiem pikantnych warzyw marynowanych (picles). W normalnej rodzinie nepalskiej dal bhat spożywany jest dwa razy dziennie: pierwszy raz około 10:30-11:00 oraz drugi zaraz po zachodzie słońca. Właściwa dla Nepalu jest również słodka, mleczna herbata tzw.: masala (czy Nepali) tea. Nepalczycy nie są łakomczuchami, jedzenie traktują w roli paliwa dla organizmu. Nie spotka się tam ludzi otyłych. Między posiłkami jada się lekkie przekąski np. owoce, płaski chleb (typu pita). Jednym zdaniem kuchnia nepalska jest bardzo zdrowa! Na wsiach nepalskich jeszcze je się tradycyjnie prawą ręką, jednak w miejskich restauracjach goście posługują się sztućcami. W Nepalu sądzi się się, iż metalowe łyżki psują smak żywności oraz powodują, iż człowiek traci na wadze. Żywność może być podawana w thaali, swoistej tacy podzielonej na kilka mniejszych wnęk rozdzielających poszczególne elementy posiłku. Jeśli pragniesz lepiej zapoznać się z kuchnią nepalską oraz chciałbyś sprawdzić jej smakołyków, to obowiązkowo musisz stać się gościem naszej restauracji. Odwiedź nasz lokal i przekonaj się, które delicje z nepalu jesteśmy w stanie ci zaserwować. Będą smakować tak, jakbyś tam był. Sprawdź nas.

Chociaż dużo zapachów oraz elementów kuchni nepalskiej można zdobyć w naszych sklepach, to jest wśród nich kilka specyficznych np. olej musztardowy, jaki jest najpopularniejszym tłuszczem dodawanym do potraw smażonych lub duszonych (w Polsce mało znany, chociaż bardzo dobry). Mieszanki przypraw zwane masalami dołączane do potraw pozwalają im doprawdy wyjątkowy smak. Niezwykle popularne i powszechnie używane są imbir, czosnek, cebula, a bazą wielu potraw jest ryż.Narodową potrawą jest w Nepalu DAL BHAT. Jest to gotowany ryż (bhat) z zupą z soczewicy (lub innych warzyw strączkowych, dal) oraz mieszanką duszonych warzyw (curry), często również z dodatkiem pikantnych warzyw marynowanych (picles). W normalnej rodzinie nepalskiej dal bhat spożywany jest dwa razy dziennie: pierwszy raz około 10:30-11:00 oraz drugi zaraz po zachodzie słońca. Właściwa dla Nepalu jest również słodka, mleczna herbata tzw.: masala (czy Nepali) tea. Nepalczycy nie są łakomczuchami, jedzenie traktują w roli paliwa dla organizmu. Nie spotka się tam ludzi otyłych. Między posiłkami jada się lekkie przekąski np. owoce, płaski chleb (typu pita). Jednym zdaniem kuchnia nepalska jest bardzo zdrowa! Na wsiach nepalskich jeszcze je się tradycyjnie prawą ręką, jednak w miejskich restauracjach goście posługują się sztućcami. W Nepalu sądzi się się, iż metalowe łyżki psują smak żywności oraz powodują, iż człowiek traci na wadze. Żywność może być podawana w thaali, swoistej tacy podzielonej na kilka mniejszych wnęk rozdzielających poszczególne elementy posiłku. Jeśli pragniesz lepiej zapoznać się z kuchnią nepalską oraz chciałbyś sprawdzić jej smakołyków, to obowiązkowo musisz stać się gościem naszej restauracji. Odwiedź nasz lokal i przekonaj się, które delicje z nepalu jesteśmy w stanie ci zaserwować. Będą smakować tak, jakbyś tam był. Sprawdź nas.


Ocena: 3/5 (1 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Odwiedziny botów:
  • googlebot: 11 (ostatnio: 16.09.2018 22:13:28)
  • yahoo: 1 (ostatnio: 19.06.2019 22:49:28)

Podlinkuj wpis:

Dodaj komentarz